sobota, 30 marca 2013

Placuszki z gotowanych ziemniaków




U mnie w domu bardzo często zostają ziemniaki z obiadu . Najczęściej drugiego dnia zamieniają się magicznie w kopytka albo ... placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków , które moja córeczka ubóstwia . Podane ze śmietaną pełnią idealną funkcję drugiego śniadania . Placuszki są delikatne , pachnące i przepyszne , a ich wykonanie drwa 5 min .





Do wykonania potrzebujemy:
  • 0,5 kg  ugotowanych  ziemniaków
  • ok. 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • przyprawa do ziemniaków
  • bułkę tartą 
  • olej do smażenia 



 Ziemniaki dokładnie rozdrabniamy . Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną , jajko . Dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku . Z otrzymanej masy tworzymy małe placuszki . Placki obtaczamy w bułce tartej oraz smażymy na rozgrzanym oleju do koloru złota . 


Plackuszki podajemy ciepłe ze śmietaną ! PYCHA ! :)


Smacznego i pozdrawiam :* 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz