U mnie w domu bardzo często zostają ziemniaki z obiadu . Najczęściej drugiego dnia zamieniają się magicznie w kopytka albo ... placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków , które moja córeczka ubóstwia . Podane ze śmietaną pełnią idealną funkcję drugiego śniadania . Placuszki są delikatne , pachnące i przepyszne , a ich wykonanie drwa 5 min .
Do wykonania potrzebujemy:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- przyprawa do ziemniaków
- bułkę tartą
- olej do smażenia
Ziemniaki dokładnie rozdrabniamy . Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną , jajko . Dokładnie mieszamy oraz doprawiamy do smaku . Z otrzymanej masy tworzymy małe placuszki . Placki obtaczamy w bułce tartej oraz smażymy na rozgrzanym oleju do koloru złota .
Plackuszki podajemy ciepłe ze śmietaną ! PYCHA ! :)
Smacznego i pozdrawiam :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz